Nillans tankar

– min vardag på gott och ont.

Musikgudstjänst i hjärtat

| Inga kommentarer

Måndag 28 februari kom jag till jobbet med en gryende tanke om att vi måste göra något för Ukraina. Tänk om vi kunde göra en konsert eller musikgudstjänst och samla in pengar till de behövande och samtidigt finnas där för alla svenskar som är oroliga. Kriget är inte många mil bort…

Som vanligt pratade jag en stund med vår expeditionsassistent M. Även hon tyckte att det var NU vi skulle visa en öppen kyrka, kanske med en musikgudstjänst. När jag nu inte var ensam om samma tanke började cirkusen dra igång på riktigt i skallen på mig. Jag visste att kyrkoherden hade ledig dag men mailade ”om jag får alla musiker med på tåget får jag dra igång en musikgudstjänst då?” Svaret kom ganska fort ”ja, lyckas du med det så planerar vi på onsdag ”

Wow! Jag fick! Nu kom bara det riktigt svåra – få båda kyrkomusiker med sina körer att acceptera 藍 Körerna har aldrig agerat i samma gudstjänst tidigare. Men med mitt ”Fjälkinge för Ukraina” så gick det väldigt lätt! Båda sa ja! Stökade undan mina vanliga arbetsuppgifter med rasande fart och började skriva ett program. Det skulle vara massor av musik!

Jag satte barnkören i början så de skulle slippa vara nervösa så länge. Jag visste också att jag ville ha Bäckaskogskören sjunga Dona nobis (Give us peace – Ge oss fred/frid) och Liverpools Never walk alone på svenska Du är aldrig ensam. Fjälkingekören har jag inte samma koll på deras sånger så de fick välja själva. Barnen från verksamheten fick Det lilla ljus jag har. Psalm 193 Gud som haver barnen kär och 190 Bred dina vida vingar stod också klart ganska fort.

Datumet sattes till snarast möjligt – den 10 mars kl 18.00. Jag minns inte vem som föreslog grillning för att samla in än mer pengar men så beslutades. Skulle det nu vara Fjälkinge för Ukraina så skulle vi behöva ha med företag och föreningar också. Dags att ringa och maila! A-livs sponsrade med korvar, Nyskördade morötter från Lyckås gård sponsrade med Festis. Fjälkinge byfrämjande skänkte marschaller och Vanneberga IF skötte grillningen. Sen gick jag bet på fler sponsorer…

Jag spred annonsen överallt! På sociala medier, i affären, macken, gårdsbutiken samt en blänkare i tidningen.

Barnen i våra verksamheter gjorde fredsduvor som hängdes upp i kyrkan ❤️

Fastighetsansvarig B ringde räddningstjänst och fick godkänt att ta in 180 personer (mot de tillåtna 150). Vi satte upp stolar överallt och jag la ut näsdukar på varje bänk, misstänkte att det säkert var fler än jag som skulle gråta…

Musikgudstjänsten blev så bra som jag trodde. Jag hade dock trott att jag skulle bära med mig Du är aldrig ensam i hjärna och hjärta men så blev det inte. Näst sist i programmet hade jag bett pedagogen N att sjunga Hallelujah. Ensam med sin gitarr satt han där lite gömd under predikstolen och sjöng ”Det finns en sång som säger allt, som värmer när det blåser kallt”. Där rann mina tårar igen för säker 8e gången. När han kom till refrängen kunde jag inte låta bli att tyst sjunga med. Nästa gång han kom till refrängen hörde jag fler tyst sjunga med. Tredje gången ljöd hela kyrkan av supermjuka, som i bön, röster sjungande Hallelujah. Det var så mäktigt! Så förlösande och rogivande! Trots att det gått 3 dagar hör jag fortfarande detta i mitt hjärta.

Vanneberga IF som är vana att grilla både till bilbingo och matcher grillade supergoda korvar! Satt som en smäck efter gudstjänsten när all nervositet släppt. Vi var 125 i kyrkan och vi sålde korv för över 4500 kr! Korven kostade 20 kr, drickan 10 kr. ALLA betalade mer än för en korv ❤️ Dessa pengar gick oavkortat till en ukrainsk familj som bor några kilometer från mig. De kör ner med förnödenheter en gång i veckan. Kollekten under gudstjänsten drog in över 6600 kr som gick till act-nödrop för Ukraina.

Gudstjänstens präst M kom direkt efter sluttonerna till mig, gav mig en kram och sa ”detta gjorde du bra”. Chefen P (en av de top 3 jag haft i mitt yrkesliv) sa samma sak när jag väl nådde fram till honom. Senare på kvällen kom ett mail från chefen med mer lovord.

Jag har fått betala. Värken rider i alla leder men det har det varit värt! Sist kyrkan var så fullsatt var skolavslutning innan pandemin. STORT tack till alla i arbetslaget som hjälpte till att få det så här bra ❤️

Share Button

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.


Click to Insert Smiley

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.