Nillans tankar

– min vardag på gott och ont.

10 mars, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Turbanhandduk och balsammetoden

Varför har jag inte sytt sådan tidigare?

Jag har efter lång tid äntligen tagit tag i att rensa ut alla hårprodukter med silikon i. När man äter sådana där gifter som jag måste göra för att Mr Ra inte ska lyckas att förvränga mina leder, spöka med inte organ med mera så blir annat lidande. Förutom biverkningar i ca 22 timmar varje vecka så har håret tunnats ut rätt rejält. Som tur är har jag alltid haft väldigt mycket hår och är nu enligt kär frisör (som jag inte haft råd att besöka på länge) ganska normal i hårtjocklek. Men kvaliteten har fått sig en känga också. Det blir lätt tovor och slitet. Därför kör jag sen ca 2 veckor tillbaka med enbart balsam. Ljuvligt! På kuppen tittade lite svall fram, sådär som när permanenten var nästan borta och det var dags för en ny på 80-talet 🤣 Enligt de kunniga ska jag kunna manipulera fram än mer lockar och turbanhandduken är ett betydligt roligare hjälpmedel än en gammal t-shirt. Så jag sydde 3 stycken och är lite smått kär i dem.

Share

14 februari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

40årig sömnad

När jag syr lägger jag tunga saker på mönstret och klipper sen tyget utan att nåla eller markera (om det inte är ett tyg som halkar runt vill säga). En av mina tyngder är påsen till spelkulorna mor sydde för 43-44 år sedan. Nytta och minne i ett.

Share

12 februari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Alla gnäller på regn

Jag tillhör inte de som får värk av regn, jag får värk av varannandagsväder. Igår var det duggregn och plusgrader precis som i söndags. Inatt slog det om till minusgrader. Det är kallt ute och en alldeles underbar sol skiner och får havet att gnistra. Mina leder gnistrar också…de knakar, sprakar, gnäller och hade jag varit en maskin hade jag oljats upp i varje gnisslade del. Nu är jag ju inte det så för mig blev det Citodon. Värken är kuvad och skallen lullig. Ska bli intressant och se i morgon om jag sytt så bra som jag tror att jag gör idag 🤪

Tacksam att jag kan sitta här och skapa även om det innebär lite sprättande en annan dag.

Detta är ett underbart hjälpmedel när fingrarna inte vill samarbeta med att nåla. En dutt lim, sätt ihop tygdelarna och sy. Speciellt bra vid overlocken. Limmet försvinner vid tvätt.

Share

7 februari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Klipp, klistra, klipp

Medan symaskinen är hos doktorn ”roar” jag mig med att skriva ut mönster och klistra och klippa. Made by Runi har släppt trosmönster. Hoppas jag blir lika nöjd som testsömmerskorna. Bra att kunna använda stuvbitar till något vettigt.

Share

4 februari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

In i dimman

På väg till stan för att lämna blodprov var det så dimmigt att en fd kollega höll på att köra på mig. På sjukhuset var det bäst att ta trapporna tre våningar. På sjukhuset ska man bli frisk, jag blir sjuk 🙈 Små hissar och ingen har numera vett att hålla hand eller något annat för mun när de hostar och nyser. En veckas jobbig förkylning räcker!

Orkade inte handla, ville bara hem igen och krypa ner under täcket med varm valp längs ryggen. Dimman finns inte bara ute, den finns i hela mig. Plus, minus, sol, regn, snö, tö – att vara en barometer är inte kul. Sen ska man behöva fightas med myndigheter också ovanpå allt gör inte hjärndimman mindre.

Och för att skapa än mer kaos har jag sökt ett jobb som jag inte vet om jag är redo för just nu. Samtidigt är det ett jobb i anda att hjälpa andra så det borde passa mig. Tillträde är inte förrän i mars så jag hinner kanske bli klar med behandling.

Share

27 januari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Mormortankar

Idag blev äggen som mormors! Soft inne och krispigt ute. Så nu får jag göra risgrynsvälling i morgon. Jag kan känna doften av frukost på Lyckebo i Rydaholm (trots hemsk förkylning) 💕

Share

20 januari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Från andra sidan jorden

9 maj 1992 köpte jag detta måttband i Bloemfontain, Sydafrika. Jag hade köpt mohairgarn när jag var ute på dagstur i Lesotho med Chargé d’affaires fru. Stickorna lämnade jag kvar till vår maid Gloria men måttbandet följde med hem.

Share

20 januari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Överhettning är inte bra

När hjärnan blir överhettad, utmattad, nått kritisk nivå försvinner vissa kluster. Ett sådant exempel är att jag inte minns att jag stickat denna kofta förrän jag läst mina egna kommentarer till stickgruppen.

Jag tror den lämnades till liten Alliz men är inte säker.

En utmattning ger mätbara hjärnskador enligt expertisen. Jag är glad att jag hittade tillbaka till att KUNNA handarbeta igen. Jag har kvar det första jag presterade efter att jag tagit mig ur sängen till soffan.

Jag klarade bara av räta maskor! Så svåra mönster jag följt på både svenska och engelska och nu kunde jag inte följa det enklaste. Halsduken är stickad på diagonalen så liiite fick hjärnan jobba. Den är en påminnelse på att jag aldrig vill hamna där igen, att stoppa innan det sker. Förutom det är den lång och varm ❤️

Share

18 januari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Lyckas inte alltid vara snäll…

Jag gillar handboll. Jag gillar handboll väldigt mycket! Det blir allt fler matcher sända på tv men de är lååååångt ifrån det antal som fotboll och hockey får. Sorgligt!

Jag gillar handboll (om någon skulle ha missat det). Jag är röd iband, då är jag H65-fan. Jag är oftast orange (underbara färg🧡), då är jag IFK Kristianstadsfan. Just nu är jag blågul när jag hejar på det skånska landslaget 🤭.

Jag är ärlig och kan imponeras av motståndarna när deras keeper gör en galen räddning eller om inspel till mål är läckert.

Men jag är inte alltid så snäll mot domarna. Japp, jag erkänner. Jag vill inte vara osnäll, jag vill inte skälla på dem… jag vet ju att det är svårt att få domare till diverse sporter idag för de får ta så mycket skit. Jag ska försöka bättra mig…om de också försöker 🙈 Ups, var visst villkorsstyrt ”erbjudande”.

Men jag gillar handboll 🇸🇪 så en vecka till kommer mitt hjärta banka blågult och ropa Pallicka, Zache, Lukas, Andreas, Gotte, Kim och alla de andra.

Tack för spännande underhållning och hoppas Gotte inte smällde hälsenan utan snart är på plan igen 👍

Share

16 januari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Vägen till målet

Jag avger aldrig nyårslöften. Däremot kan jag mycket väl välja att fokusera på ett mål kommande år.

Återbruk har blivit ett allt trendigare ord senaste åren och jag ser hur det ökar och sprider sig. Jag dövar min tekniska konsumtion med att återbruka och tänka på att inte slösa av annat.

Hushållspapper är bra och lätt att ta till men fruktansvärt onödigt egentligen. Så 2019 är året då jag ska minska mitt bruk av hushållspapper. Gamla handdukar som inte blivit använda på 20 år, ärvda efter svärfar etc har nu fått nytt liv.

25×25 cm rutor till kökslappar, 11×25 till toalappar (maken kan ju inte kissa så det är bara jag som använder toalappar, till nr 2 har vi papper – någon måtta får det iaf vara 🤭) och 5×5 cm rutor istället för bomullspads.

Just nu håller jag på att köra rullfåll med OL på kökslappar av ett gammalt påslakan. Största problemet är var jag ska husera allt i köket! Måste hitta något typ en pappershållare till vägg som funkar. De smutsiga åker rakt i en tygkasse. Vänder kassen ut och in i tvättmaskinen och slipper hantera de smutsiga. Även kassen åker med i tvättmaskinen. Allt tvättas med ca 3 msk bikarbonat isf tvättmedel och 2msk ättika istället för sköljmedel. Blir så rena och fina 😁

Share