Nillans tankar

– min vardag på gott och ont.

1 januari, 2020
av Nillan
Inga kommentarer

Ro för själen

Att handarbeta är rogivande, botar rastlösheten och resulterar i ting att använda eller ge bort.

2020 börjar med ett par sockar i 75% ull (svarta fåret Ullis). Återstår att se om de vill bo kvar här eller vill flytta 😎

Share

21 december, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Julmusik från 1985

Direkt från grundskolan började jag på musiklinjen på Glimåkra Folkhögskola. Ungdomsfolkhögskolan var förlagd till Åhus där vi lekte av oss i 2 år. Till jullovets avslutning hade vi komponerat 7 låtar som framfördes för föräldrarna. Radio Kristianstad spelade dessutom våra låtar också Smile

I familjen är det tradition att kassetten med låtarna SKA spelas minst en gång under julen. Kassetter håller inte i all oändlighet så för några år sedan överförde jag den till mp3-or för säkerhets skull.

Traditionell jul var min grupps låt. Texten bygger väldigt mycket på min barndoms jular. Det är jag och Bettie som sjunger Smile

”Traditionell Jul” från Jullåtar av UFÅ-85/Classe, Bettie, Nillan, Ström, Ture, Attila, Linus. Släppt: 1985. Spår 3.
”Do they know” från Jullåtar av UFÅ-85/Micke, Anders, Bambi. Släppt: 1985. Spår 6.
”Christmas eve” från Jullåtar av UFÅ-85; Fimpen, Danni, Månsson. Släppt: 1985. Spår 7.
”Christmas time” från Jullåtar av UFÅ-85. Släppt: 1985. Spår 1.
”Julen är här” från Jullåtar av UFÅ-85. Släppt: 1985. Spår 5.
”Kul jul” från Jullåtar av UFÅ-85/Peter K, Arva, Henke, Lasse, Anna. Släppt: 1985. Spår 2.
”Julskinka” från Jullåtar av UFÅ-85/Sander, Peter D, Tina, Bosse. Släppt: 1985. Spår 4.
Share

28 augusti, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Sen bröllopsdag

Efter att ha legat på sjukhus i nästan 4 veckor och varit hemma i drygt 1 vecka klättrade den halte på väggarna av rastlöshet och tristess. Infektionen i knät är sakta på väg bort och kryckorna går fortare och fortare framåt. Så vi körde till Blekinge Exotiska värld i Karlshamn. Enligt nätet har de öppet 10-17 så det passade oss bra.

Jag kan ju säga att makens humör gick i takt med vädret, från varmt och soligt till surt och mullrande när det var STÄNGT! Så dåligt att inte hålla sina öppettider uppdaterade.

Bara några meter bort låg en secondhandbutik så vi stapplande dit. Kvavt och varmt men det var en härlig butik att gå i! Det var luftigt mellan tingen så man slapp rota runt för att se. Stoooor lokal och jag trodde aldrig kärleken skulle orka linka genom alla rum. Men det gjorde han! Han hittade en blåsbälg så slipper vi blåsa för att få fyr i spisen i vinter.

Jag hittade 3 stuvbitar för 65 kr

Nu mullrade det ganska mycket och vi var hungriga. Är man så nära Wägga så kör man dit och ser om de har plats. Lyckades få en parkeringsplats precis vid restaurangen och alla gäster satt inomhus, dvs nästan alla bord ute var lediga. Passade oss bra. Det blev skaldjurspastan (som tyvärr inte alls går att jämföra med den jag fick för 23 år sedan när jag var där första gången) och Pepsi.

Vi hann knappt börja äta så dundrade Åskar rakt över oss. Det slog i närheten så marken skakade. Konstigt nog hade jag knappt huvudvärk, jag brukar reagera enormt på åska 🤔

När vi satt i bilen sa han den där med lite bättre humör att han var sugen på glass. Vi stannade därför i Sölvesborg och åt mjukglass trots attvi egentligen inte orkade mer 😂

Väl hemma fick djuren sin tillsyn och klockor ställts rätt (strömavbrott medan vi var iväg). Jag har druckit mitt kaffe – kärleken har utmattad slocknat i soffan och kaffet är bortglömt och kallt.

Jag tror han är nöjd med dagen. Själv har jag ont från tår till nacke men idag var det värt det.

Share

14 juni, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Ostadig försommar

Visst är det ljuvligt när försommarsolen smeker kinderna. När det börjar dofta från diverse håll i trädgården.

Sen kom värmen. 30 grader i slutet av maj 😳 Det är alldeles för hög temperatur för mig. Lederna blir gigantiska, ringarna måste av omgående, svårt att sova, svårt att röra sig.

Sen kom åskan. Tyvärr inte med regn men tillräckligt störig att vi inte kunnat köra dialys. Humöret går i botten på oss båda.

Det är tur att vi inte kan styra över vädret. En vill ha extremt varmt för sol och bad. Andra vill ha regn för att kunna andas och minska oro för grundvattnet. Höbonden torrevär’ och potatisbonden regn.

Men med doft av schersmin och svalornas sång är jag åter 7-8 år och är i Småland, i Nåthult. Där det luktar speciellt av gammalt hus, hämta vatten i brunnen med hink, kissa på det åttakantiga, spela sommarspel med lillasyster i vildgräset. Gå längs vägen och plocka smultron och blåbär på strå.

Det fanns ingen tv, Internet var det ingen som ens kunde tänka sig skulle existera och vara vardag 40 år senare.

Jag önskar att barn av idag hade haft ett Nåthult att spendera några sommarveckor i.♥️

Share

10 mars, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Turbanhandduk och balsammetoden

Varför har jag inte sytt sådan tidigare?

Jag har efter lång tid äntligen tagit tag i att rensa ut alla hårprodukter med silikon i. När man äter sådana där gifter som jag måste göra för att Mr Ra inte ska lyckas att förvränga mina leder, spöka med inte organ med mera så blir annat lidande. Förutom biverkningar i ca 22 timmar varje vecka så har håret tunnats ut rätt rejält. Som tur är har jag alltid haft väldigt mycket hår och är nu enligt kär frisör (som jag inte haft råd att besöka på länge) ganska normal i hårtjocklek. Men kvaliteten har fått sig en känga också. Det blir lätt tovor och slitet. Därför kör jag sen ca 2 veckor tillbaka med enbart balsam. Ljuvligt! På kuppen tittade lite svall fram, sådär som när permanenten var nästan borta och det var dags för en ny på 80-talet 🤣 Enligt de kunniga ska jag kunna manipulera fram än mer lockar och turbanhandduken är ett betydligt roligare hjälpmedel än en gammal t-shirt. Så jag sydde 3 stycken och är lite smått kär i dem.

Share

14 februari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

40årig sömnad

När jag syr lägger jag tunga saker på mönstret och klipper sen tyget utan att nåla eller markera (om det inte är ett tyg som halkar runt vill säga). En av mina tyngder är påsen till spelkulorna mor sydde för 43-44 år sedan. Nytta och minne i ett.

Share

12 februari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Alla gnäller på regn

Jag tillhör inte de som får värk av regn, jag får värk av varannandagsväder. Igår var det duggregn och plusgrader precis som i söndags. Inatt slog det om till minusgrader. Det är kallt ute och en alldeles underbar sol skiner och får havet att gnistra. Mina leder gnistrar också…de knakar, sprakar, gnäller och hade jag varit en maskin hade jag oljats upp i varje gnisslade del. Nu är jag ju inte det så för mig blev det Citodon. Värken är kuvad och skallen lullig. Ska bli intressant och se i morgon om jag sytt så bra som jag tror att jag gör idag 🤪

Tacksam att jag kan sitta här och skapa även om det innebär lite sprättande en annan dag.

Detta är ett underbart hjälpmedel när fingrarna inte vill samarbeta med att nåla. En dutt lim, sätt ihop tygdelarna och sy. Speciellt bra vid overlocken. Limmet försvinner vid tvätt.

Share

7 februari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Klipp, klistra, klipp

Medan symaskinen är hos doktorn ”roar” jag mig med att skriva ut mönster och klistra och klippa. Made by Runi har släppt trosmönster. Hoppas jag blir lika nöjd som testsömmerskorna. Bra att kunna använda stuvbitar till något vettigt.

Share

4 februari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

In i dimman

På väg till stan för att lämna blodprov var det så dimmigt att en fd kollega höll på att köra på mig. På sjukhuset var det bäst att ta trapporna tre våningar. På sjukhuset ska man bli frisk, jag blir sjuk 🙈 Små hissar och ingen har numera vett att hålla hand eller något annat för mun när de hostar och nyser. En veckas jobbig förkylning räcker!

Orkade inte handla, ville bara hem igen och krypa ner under täcket med varm valp längs ryggen. Dimman finns inte bara ute, den finns i hela mig. Plus, minus, sol, regn, snö, tö – att vara en barometer är inte kul. Sen ska man behöva fightas med myndigheter också ovanpå allt gör inte hjärndimman mindre.

Och för att skapa än mer kaos har jag sökt ett jobb som jag inte vet om jag är redo för just nu. Samtidigt är det ett jobb i anda att hjälpa andra så det borde passa mig. Tillträde är inte förrän i mars så jag hinner kanske bli klar med behandling.

Share

27 januari, 2019
av Nillan
Inga kommentarer

Mormortankar

Idag blev äggen som mormors! Soft inne och krispigt ute. Så nu får jag göra risgrynsvälling i morgon. Jag kan känna doften av frukost på Lyckebo i Rydaholm (trots hemsk förkylning) 💕

Share